Samen staan we (veel) sterk(er)!

Afval en Oud papier


Inleiding.

Foto door AbsolutVision van Unsplash

Een gevoelig onderwerp wat zeker niet direct onder het werkgebied en de verantwoording van de Bewonerscommissie valt, terwijl de Bewonerscommissie zich zeker >100% wil inzetten voor een nette en schone leefomgeving. Dit onderwerp is absoluut het bespreken waard omdat er al veel ophef, ergernis en discussie over is geweest door de jaren heen. Begrijp ons goed, de Bewonerscommissie wil beslist niet als politieagent of moraalridder gaan optreden, dat is wel het laatste wat wij willen. Echter, omdat dit onderwerp heel erg leeft onder veel bewoners, willen we er wel aandacht aan besteden omdat het ons allemaal en onze leefomgeving aangaat. Gezamenlijk moeten we er op toezien en werk van maken, dat we elke vorm van verpaupering in onze buurt tegengaan!

Afvalbakken.

Foto door Pawel Czerwinski van Unsplash

Veel bewoners ergeren zich aan het vaak zeer vroegtijdig voor het ophaalmoment buitenzetten van de afvalbakken, die vervolgens na het legen nog dagenlang buiten blijven staan terwijl dat simpelweg verboden is en beboet kan worden door "Handhaving". Ook het buiten neerzetten van losse afvalzakken en/of ander afval mag simpelweg niet waar "Handhaving" hoge boetes voor kan opleggen. Ook is een bron van ergernis dat vaak afval wordt gedumpt in de kliko's en/of afvalbakken van andere bewoners, waardoor die kliko's en afvalbakken ernstig bevuild raken c.q. bevuild kunnen raken, of erger, zelfs defect raken. De medebewoner/gedupeerde zit dan met de gebakken peren om alles weer op orde te krijgen. Dat willen we toch geen van allen! Heb je extra afval, bespreek het met medebewoners die ruimte over hebben in hun afvalbakken, en vraag of je het afval in hun afvalbak mag deponeren. Het lijkt me stug als we elkaar dan niet zouden willen helpen. Ga je langer van huis, vraag je buren of ze de afvalbak voor je willen buitenzetten en binnenhalen. 

Oud papier.

Foto door Mr Cup / Fabien Barral van Unsplash

Oud papier mag eveneens pas op de dag van ophalen worden buitengezet, zeker ook in verband met brandgevaar, brandstichting en andere baldadigheden.  Nog een grote bron van ergernis is bij veel (wellicht de meeste) bewoners en de ophaaldienst, dat er mensen zijn die tempex/piepschuim of andere kunststoffen in de kartonnen dozen laten zitten. De papierophaaldienst laat die tempex/piepschuim en andere kunststoffen bij constatering ter plekke achter met alle overlastgevende gevolgen van dien. Iedereen weet dat in zijn/haar kartonnen doos/dozen, tempex/piepschuim en/of andere kunststoffen voorhanden zijn. Voorkom problemen en storende vaak dagenlang overlast gevende rondzwervende kunststof rommel rondom de entree en de rest van "De Linde". Breng tempex/piepschuim en andere kunststoffen s.v.p. naar de milieustraat van de gemeente Roermond.

Afval in de omgeving en vanaf balkons.

Foto door Joanna Derks van Unsplash

Een grote ergernis is ook vaak het zwerfvuil dat pasanten, bezoekers en vaak ook bewoners zelf achterlaten rondom het complex, helaas ook steeds vaker in het complex en op de parkeerplaatsen. Ook het gooien van bijvoorbeeld sigaretten, etensresten en ander klein afval vanaf de balkons verzoeken wij om achterwege te laten, ook in verband met de aantrekkingskracht van etensresten met betrekking tot ongedierte, los van de rommelige indruk rondom "De Linde". Wil je de vogeltjes en eendjes voeren, prima, loop dan even naar een geschikte plek en voer ze daar. Rook je, zet dan s.v.p. een asbak op je balkon. Zeker de bewoners op de begane grond hebben daar (over)last van. Laten we allemaal ons complex, onze buurt, kortom onze hele leefomgeving, netjes en schoon houden, en zorgen dat we minimaal onze eigen afval volledig opruimen. Een hele kleine moeite, met hele grote positieve resultaten!  

Samengevat.

Foto door Rivage van Unsplash

Afval en oud papier mogen volgens de regels van de gemeente Roermond, worden aangeboden op de dag van ophalen, dus vanaf 0,00 uur. Iedereen is er natuurlijk zelf verantwoordelijk voor hoe daar mee om te gaan. Wij hebben nog gebeld met de afdeling handhaving van de gemeente Roermond voor informatie, die mededeelden dat indien ze handhaven - welke frequentie zal worden opgevoerd aldus de ambtenaar we spraken - er boetes kunnen worden uitgeschreven die oplopen tot €120 per constatering. Het kan dus aardig in de papieren lopen, zeker ook omdat "Handhaving" een extra opsporingsteam heeft, welk team probeert de overtreders te achterhalen.  

BEDANKT VOOR JULLIE MEDEWERKING!

Bijgaand nog de afvalwijzer 2024 van de gemeente Roermond.

Afvalwijzer 2024
AfvalWijzer voor Roermond_Roermond.pdf (844.37KB)
Afvalwijzer 2024
AfvalWijzer voor Roermond_Roermond.pdf (844.37KB)

 

 

Foto door Gary Chan van Unsplash